LEUGEN VAN BREMPT: “Vlaams Belang pleit voor Vlexit”

Tijdens het ATV EU-debat beweerde Europees parlementslid Kathleen Van Brempt (Vooruit) dat het Vlaams Belang voor een Vlexit pleit. Dat is een exit uit de Europese Unie zoals Groot-Brittannië deed met Brexit.

Weerlegging:

  • Het Vlaams Belang pleit helemaal niet voor een Vlexit. Dat staat nergens in ons partijprogramma.
  • Ook in de speciale Europabrochure die het Vlaams Belang deze campagne voorstelde, wordt nergens gepleit voor een exit uit de Europese Unie.
  • Vlaams Belang pleit wel voor het hervormen van de Europese Unie. Wij willen terug naar de EU zoals ze ooit begonnen is: economische samenwerking voor welvaart en vrede tussen soevereine lidstaten op basis van subsidiariteit.
  • De EU is immers compleet aan het ontsporen. Ooit begonnen we met 6 lidstaten, nu zijn we al met 27 lidstaten. Dat maakt de EU onbestuurbaar. Ze willen er bovendien nog Turkije, Albanië, Bosnië, Georgië, Moldavië andere arme, corrupte en niet-Europese landen bij.
  • Bovendien wil de EU steeds meer macht afnemen van de nationale democratieën. Ze willen ons hele leven bepalen. Met welke auto we moeten rijden. In welk huis we moeten wonen. Zelfs wat we moeten eten.
  • Ze willen alle macht centraliseren en beleid bureaucratiseren. Ze willen het vetorecht afschaffen zodat anonieme technocraten ons beleid kunnen opleggen waar we nooit voor gekozen hebben. Ze willen EU-belastingen, EU-schulden en een EU-leger. Hier hebben wij nooit voor getekend.